Kjekt å vite om sjal, Nybegynnerinfo, Sjal, Størrelser vevde sjal
Legg igjen en kommentar

Stjalstørrelser – en liten guide

Det er ikke så enkelt å forstå hva som er hva innen sjalstørrelser. Hva skal jeg starte med? Hva passer meg? Hva er en 3er og hva kan den brukes til?

Her er en liten oversikt over de forskjellige størrelsene man helst snakker om i Norge:

Størrelse 3: Dette er ca 3,2 meter. Dette er en del av de sjalene som kalles kortsjal. Det brukes gjerne til kjappe opps på rygg, eller til No sew ringslings.

Størrelse 4: Dette er ca 3,7 meter. Jeg vil også kalle dette et kortsjal, men det er vel midt i mellom. Jeg kan fint bruke dette på magen i FWCC, hvis jeg knyter for eksempel under rumpa foran (TUB), i steden for å knyte bak. Dette er også kjempefint for ryggknytinger, og du kan få til fine, avlastende avslutninger med dette i en enkel ryggsekk.

Størrelse 5: Dette er ca 4,2 meter. Nå er vi inne på det som gjerne kalles basesjal/langsjal. Base er den størrelsen du fint kan knyte FWCC med og få knytingen bak, med behagelig knute (ikke tippi-tales!). Hvis du er litt liten/tynn, er det store sannsynligheter for at dette er ditt basesjal. Da kan du knyte det meste av knuter med det.

Størrelse 6: Dette er ca 4,7 meter. Det er ofte dette som anbefales å starte med, da dette oftest passer de fleste som basesjal. Jeg har base 6, og er ca størrelse L, kanskje heller litt mot XL og har en unge på et år. Du får ofte lett tak i en størrelse 6 på kjøp og salg brukt, og det er ofte flest tilgjengelig i denne størrelsen hos produsentene.

Størrelse 7: Dette er ca 5,2 meter. Dette kan også være basesjal. Ofte er dette det man bruker om man vil ha litt haler på knytingene sine, eller for eksempel få til litt finere avslutninger (fancy finishes) som krever litt ekstra sjal.

 

Man snakker ofte om base og så + eller – på størrelsene for å forklare hvilken størrelse man snakker om når man vil knyte en knute. Dette vil ikke være det samme for deg som for andre nødvendigvis, fordi basen deres kanskje er forskjellige. Siden min base er 6, vil jeg si at en 4er er base -2. 7ere er for meg base +1.

Husk at basen din kan forandre seg! Når ungen blir større, eller du kanskje går opp eller ned i vekt, kan du forandre base. Dette merker du ved å knyte FWCC og se hvordan det føles å avslutte bak!

Lykke til!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s