Gjesteinnlegg
Legg igjen en kommentar

Gjesteinnlegg: Farlige parabener i solkrem?

Søsteren min er farmasøyt og jobber på Apotek 1. Hun ville gjerne skrive litt om det Forbrukerrådet nå denne uka kom med som anbefalinger av solkremer. Her er det du faktisk trenger å vite for helsa di sin skyld når det gjelder solkremer:

Solkrem er et «hot tema» om dagen. Forbrukerrådet kom ut med «Årets solkrem test» på tirsdag. Der overskriften er «24 solkremer får stryk av Forbrukerrådet» Det er veldig uheldig. Både fordi at jeg mener at denne testen er litt unyansert, men også fordi at solkrem tross alt er vår viktigste beskyttelse for solen. Norge er et av landene i Europa som har høyest antall dødsfall av føflekkreft. Dette sier ikke testen noen ting om. Den sier ikke noe om hvor godt solkremen beskytter deg mot solstrålene, bare om den inneholder stoffer som parabener og parfyme.

I min hverdag som farmasøyt på apoteket, så må jeg nesten daglig svare på spørsmål fra skeptikere om disse «farlige stoffene» som kundene ofte sier. Mitt inntrykk er at kundene ikke vet helt hva det er snakk om, men at de hører at noe er farlig, og at man bør holde seg unna. Jeg håper at dette innlegget vil gi deg mer kunnskap, slik at du kan gjøre opp din egen mening.

Forbrukerrådet har plukket med seg 35 solkremer som har blitt kjøpt på både apotek og dagligvarebutikker. Stoffene som de tester for deles inn i 3 kategorier; hormonstoffer, allergifremkallende stoffer og nanostoffer.

Når Forbrukerrådet snakker om hormonstoffer, er det primært snakk om parabener. Parabener er et begrep som har fått et ufortjent dårlig rykte. Det er et konserveringsmiddel, som har blitt brukt i mange år. I Norge er det som regel snakk om methylparaben og ethylparaben. Det er disse parabenene som er trygge å bruke i for eksempel kosmetikk. Vi har god erfaring med hvordan de fungerer, vi har sett hvordan langtidsbruk påvirker oss. Men de har vært veldig omdiskutert. Og mitt inntrykk er at de lærde strides. Poenget er at i de mengdene det er snakk om, i for eksempel kremer, så er det ikke skadelig. Alle produkter som selges i apotek må igjennom strenge undersøkelser. Det er et kvalitetsstempel at et produkt selges på apotek.

Selv om parabener er trygt i bruk, så velger mange produsenter å fjerne parabener fra sine produkter, fordi kundemassene etterspør produkter uten. Blant annet på grunn av slike tester som Forbrukerrådet nå har kommet ut med. Det er også verdt å nevne, at konserveringsmiddel må jo disse kremene ha. Hvis vi ikke bruker parabener, så må vi bruke noe annet. Et stoff som vi kanskje ikke har like god erfaring med. Det har vært flere saker i media i det siste, der kunder har fått alvorlige reaksjoner av disse «nye konserveringsmidlene».

Allergifremkallende stoffer kan være så mangt. Ofte er det parfymestoffer. Allergier er veldig individuelt. Generelt sett, hvis du er veldig sensitiv, så skal du alltid være forsiktig. Man kan reagere på mye forskjellig; nøtter, gluten og pollen for å nevne noen allergener. Det betyr ikke nødvendigvis at alle reagerer på disse stoffene. De fleste voksne tolererer dette godt, men små barn og spesielt spedbarn, bør utsettes minst mulig.

Nanostoffer er kanskje et begrep som de fleste ikke kjenner til. Det finnes legemidler som finnes i aerosolform, eller gassform. Det har vært snakk om at disse nanopartiklene kan være uheldig ved inhalasjon, for lungevevet. Men de fleste solkremene som inneholder nanopartikler, er enten i pumpeflaske eller i kremtube. Altså vil det ikke ha noe å si.

Det som betyr noe, er beskyttelsen solkremen gir mot solstrålene. Og det sier ikke denne testen noe om. Kreftforeningen anbefaler minimum faktor 15 (med UVA beskyttelse) i norsk sol, hvis man smører rikelig nok. Ofte smører man seg med et for tynt lag, og da får man ikke den beskyttelsen solkremen sier at den gir. I tillegg anbefales det å ta pauser når sola er på sitt sterkeste, og å beskytte seg med klær og solhatt.

På apotekene har vi gode solkremer, for folk med alle hudtyper i alle aldre. Vi hjelper deg gjerne med å finne riktig produkt. Dere som kunder har masse makt, og produsentene lystrer etter dere. Jeg mener absolutt at kundene fortjener stort utvalg og at det for eksempel burde finnes parfymefrie solkremer. Men jeg mener at dere som kunder også bør være informert, og dere må ha informasjonen fra flere hold. Håper jeg nå har hjulpet dere litt på vei!

GOD SOMMER!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s