Helse, Psykisk Helse
Legg igjen en kommentar

7 tips mot depresjon

Mental Helse skriver mye bra. Nå fant jeg noe Anlov P. Mathiesen har skrevet, 7 tips mot depresjon:

Når du er deprimert kan det være vanskelig å motivere seg til normale gjøremål. Da er det viktig å ty til planlegging og positive rutiner. Her er sju tips som kan hjelpe deg når du er litt nede.

1. Lag daglige rutiner. Om du er deprimert så trenger både kropp og sinn noen faste rammer. For mange er det nettopp disse rammene som på sikt bidrar til en bedre tilværelse. Sett deg enkle, daglige rutiner, som for eksempel faste tidspunkter for måltider, gåturer, leggetid eller andre hverdagslige gjøremål.

2. Sett deg mål. Sett deg enkle mål for fremtiden. Rettesnorer og målsettinger på kort og lengre sikt. På kort sikt kan det for eksempel innebære å smile litt mere, gå en tur om dagen eller spise mere frukt. Lengre sikt kan være å starte en utdanning eller starte med trening. Det er utrolig hva det kan bety for sinnet å innfri et planlagt mål.

3. Vær aktiv. Vi har alle godt av å bevege oss. Men dette er spesielt nyttig om du er deprimert. I tillegg til at det er fysisk gunstig fører også aktivitet til at kroppen produserer endorfiner, et stoff som skaper lykkefølelse. Trening hjelper også sinnet til å fokusere, og kan ha en meditativ effekt. Start med tre halvtimes gåturer ukentlig, så kan du øke mengden ettersom du kommer i bedre form.

4. Spis sunt. Kombinert med aktivitet og mental trening er kostholdet svært viktig for velvære. Det kan høres formanende ut, men effekten av et dårlig kosthold kan være stor om man er nede. Du kan ikke spise deg i godt humør, men du kan unngå å forsterke depresjonen ved å for mye salt, fett og sukker.

5. Få nok søvn. Søvn er svært viktig for den mentale helsen. Mange deprimerte sover lite og våkner tidlig. Mangel på søvn kan forverre depresjonen samt gå utover andre hjernefunksjoner. Å tvinge seg selv til å sove er nesten umulig, så her handler det om gode rutiner og en viss selvdisiplin.

6. Utfordre tankemønsteret. Depresjoner kjennetegnes ofte ved negative tankemønstre. Ofte har man en tendens til å tolke alt i verste mening. Derfor kan det være veldig effektivt å bli seg bevisst egne tankemønstre, og lage mentale varsellamper som blinker når hjernen oppfører seg negativt. Lag gjerne lister over tanker.

7. Gjør nye ting. I prosessen med å bli bedre er det viktig å tvinge seg til å oppleve nye ting. Det kan være alt fra isbading, til trening, til løpetur i regnet eller nye bekjentskaper. Nye impulser skaper nye prosesser og bidrar til at følelseslivet og tankene fornyes.

Bra tips!

Gjengitt fra http://www.mentalhelse.no 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s