Barn og Foreldre, Helse, Psykisk Helse
Legg igjen en kommentar

Lærertretthet eller tak på antall elever i en klasse?

Læreren til paralellklassen til Sander har skrevet kronikk i Drammens Tidene! Det handler om et vedtak som er blitt gjort i Drammen Kommune om at man ikke skal sette tak på hvor store klasser man kan ha per lærer. Noe lærerne ønsker selvfølgelig! De argumenterer for at lærertretthet ikke påvirker pedagogikken. Jeg vet at politikerne tror at lærerne er overmennesker (det må de jo, så mye de pålegger dem!), men det var vel litt drøyt å mene eller?

Jeg gleder meg veldig til Sander skal bytte skole til høsten. Da kommer han i en klasse som har 17 elever, heller enn en klasse som er nesten 30 som han går i nå. Læreren er veldig flink på Åskollen skole også altså, men det er mye barn per voksen da. Det MÅ jo bare bli sånn at når det er nesten halvparten så mange så MÅ det jo bli mer tid til hver elev. Sånn er det jo bare. Og Sander trenger det, helt klart. Jeg håper Åskollen også kan få det sånn i fremtiden, at de ikke trenger ha så mange elever per lærer. Så de slipper å slite seg ut rett og slett. Her er artikkelen, gjengitt fra dt.no (bildet er også hentet herifra):

«Ikke uventet råder administrasjonen politikerne i Drammen til å si nei til et tak for antall elever pr. lærer. Det vil koste for mye. Høyre er også redelige når de begrunner dette økonomisk. Greit å ha med seg inn mot valgkampen. 19 millioner er mye penger. Litt mindre enn årets ombygging av Drammen rådhus.

Dersom det stemmer at rådmann og utdanningsdirektør bruker Hatties forskning til å konkludere med at økt lærertetthet ikke fører til økt læring – er dette provoserende. Hatties poeng er at økt lærertetthet ikke nødvendigvis fører til endret praksis. Jeg mener at for store klasser setter for store begrensninger på mulighetene til å bedrive den gode pedagogikken som skal til for å nå alle målene vi har for en god skole.

Selv må jeg ty til pedagogiske metoder jeg ikke liker med for store klasser. Selvsagt vil gode lærere bruke økt tid til hver elev til beste for elevene. Vi er profesjonelle. Vi er faktisk så profesjonelle at vi kaster oss over et plutselig vedtak fra bystyret om å sørge for at læringsmålene nås samtidig som de er i fysisk aktivitet i 60 minutter pr. dag.

Et par besøk av Aps ordførerkandidat på skoler med relativt få elever i naturskjønne omgivelser i Bygde-Norge, og vips så fikk han hele bystyret med seg i å mene at dette også passer for store byskoler. En stor inngripen i vår pedagogiske metodefrihet. Men politikerne bestemmer. Vi utfører. Og ja: vi skal få det til. Men det er en svær utfordring. Og det rare er at det ikke koster penger.

Å masseprodusere enkelte læringsmål og kunnskap i store klasser er ikke så vanskelig, men den generelle delen av læreplanen viser oss at vi har høyere ambisjoner enn dette i norsk skole.

Fremtredende skolepolitikere i Norge ser ut til å ha glemt dette. I Norge har alle barn rett til å gå på nærskolen.

Det gjelder ikke hele Hatties forskningsmateriale. Foreldre og politikere bør lese den generelle delen av læreplanen på utdanningsdirektoratets nettsider og spørre seg selv om disse målene best nås i store eller små klasser. Blir ditt barn mest sett, respektert og hørt i en stor klasse eller i en mindre? Drammen kommune skryter med rette av å få mye god skole ut av lite penger. Det er riktig.

Det er lærernes, skoleledernes og foreldrenes fortjeneste. Vi drar i samme retning og Drammens-skolen er en god skole. Samtidig er det flaut å vite at en kommune som har «Norges beste skole» som ambisjon, er av de kommunene som bruker minst penger pr. elev blant sammenlignbare kommuner i Norge. Om ikke innføringen av tak for antall elever pr. lærer er realistisk: Tenk hva vi kunne fått til dersom grunnbemanningen hadde vært økt betydelig i Drammen?

Oppfordringen til politikerne må være å høre på oss som er der sammen med barna hver dag. Vi trenger mer tid til hver elev. Det vil ikke overraske meg om foreldrene er enige. Skolen har et større oppdrag enn å nå målene vi sender hjem på ukeplanen.»

(Av Christian Evenshaug)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s