Karriereveiledning, Reaktorskolen
Legg igjen en kommentar

Hvordan skrive en god CV

Jeg jobber mye med dette på Reaktorskolen. Det er en av de første tingene som må på plass når vi begynner å jobbe med en kandidat. Det er viktig hvordan en CV er lagt opp, ettersom dette er det første arbeidsgivere ser på. Det er faktisk viktigere hvordan denne ser ut enn søknaden din, da de bestemmer seg for om de skal lese søknaden din på bakgrunn av CVen ofte.

Det viktigste med en CV er at den er oversiktlig. Ettersom du kun har sekunder å fatte arbeidsgivers interesse på, med et kjapt blikk på CVen din, vil du at den skal være oversiktlig og lett å lese. Prøv å hold skrifttypen leselig, ingen snirklete bokstaver, og ikke så altfor lite. Mange sier at du må ha alt på en side, men det er ikke SÅ viktig, det er viktigere at det er leselig. Har du gjort mye i livet ditt, må du vise det frem, og det må kunne leses, ikke stå med bitteliten skrift.

I tillegg bør du tenke på at det kanskje ikke er alt som er like interessant for arbeidsgiver å vite. Du kan for eksempel skrive øverst «arbeidserfaring av interesse», eller «utvalgt arbeidserfaring», hvis du vil vise til at du har jobbet med mer, men ikke skriver det her fordi det ikke passer inn til jobben du skal søke. Har du derimot mange hull i CVen, eller ikke har så mye å vise til, bør du fylle på sånn at det ser stabilt ut. Du bør altså ikke plukke ut ting du mener ikke passer inn hvis det gjør at det ser ut til at du har store hull i CVen.

Du bør starte med din kontaktinformasjon. Jeg mener at sivilstatus ikke er like interessant, og heller ikke hvor mange barn du har. Det kan kanskje stå der om du søker på en jobb som har med barn å gjøre, ellers tar det bare opp plass. Email (som du sjekker!) og telefon nummer må stå der.

Det neste som skal stå på en CV er noe vi kaller «nøkkel kunnskaper». Det er en liten tekst som sier noe om deg, i forhold til den stillingen du søker på. Ikke la deg friste til å bare skrive det «alle» skriver, at du står på og er flink til å jobbe, skriv ned hva du kan som gjør deg spesielt god til denne jobben. Det kan være ting du har lært i andre yrker, ting du har blitt fortalt om deg selv, eller ting du mener passer inn i settingen av den jobben du søker på.

Så kommer arbeidserfaring skolegang, og kurs hvis du har noe sånt. Tenk gjerne på om du har tatt noen kurs i jobben din, som kan være passende for det du skal inn i. Det kan også være så enkelt som førstehjelps- eller brannkurs.

Noen syns verv ikke er viktig. Jeg syns det. Det viser engasjement, og at du bryr deg om noe mer enn deg selv. Man lærer ofte også mye i slike verv, og det sier noe om deg som person. Det er særlig spennende hvis du har verv nå, kanskje litt mindre spennende hvis det var et verv en gang langt tilbake i tid.

Førerklasser må med, det er viktig. Mange tenker at man må kunne kjøre en tur i bil, selv om det er en administrasjonsstilling du søker på.

Til slutt kommer referanser. Jeg er ikke fan av å skrive «oppgis på forespørsel». Det høres ut for meg som om du har noe å skjule. Hvorfor skal de ikke stå der helt klare for å ringes med en gang? Jeg syns det er viktig, det sender et riktig signal. Skriv gjerne minst et par, men maks tre, med telefon nummer og forklaring til hvem de har vært for deg.

Jeg har lagt ved et forslag som jeg bruker som utgangspunkt, basert på mine egne opplysninger. Kopier i vei! Lykke til!

Her er resten av den:

CV2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s