Barn og Foreldre
Legg igjen en kommentar

Barn og økonomi – hva lærer du dine?

Jeg leste noe helt utrolig her i går! Det sto på TV2 at foreldre må ta opp lån for å kunne betale barna det de forventer å få i konfirmasjonen og hvordan feiringen skal være! Hva tenker dere om det?

Det er vel foreldrene som står bak dette? Sånn innerst inne? For det første, og det sier artikkelen litt om også, er det foreldrene (og kanskje først og fremst mødrene?) som stresser med at festen skal være perfekt, og at det derfor gjerne blir litt dyrt. Med kake på bestilling, 50 gjester, flere retter og tema hvor alt skal matche, så er det ikke så rart at prislappen øker. Jeg kjenner meg jo selv igjen i det, bare på bursdagene til Sander. Kanskje er det på tide å se på dette – trenger alt være så gjennomført og perfekt?

For det andre er det hva spirene forventer (eller rettere sagt hva det forventes i samfunnet/vennegjengen) å få i gave. En bekjent av meg fortalte at han visste om en guttunge som da i en alder av 15 år hadde fått 80 000 kroner i konfirmasjonen. Det er fryktelig mye penger! En ting er om det er riktig å gi så mye penger til ungdommer, en annen ting er hva man da lærer dem at man skal gjøre med de pengene?

Det tror jeg er key her – hva man lærer ungene sine. En ting er å ta grep lenge før konfirmasjonen og lære de takknemlighet og sette de inn i hva penger er og hva som skal til for å skape disse pengene. Lære de verdien av penger rett og slett. En annen ting er å lære dem hva man skal gjøre med penger når man først får dem. DET tror jeg også er superviktig, og nå mye mer enn noen gang. Luksusfellen og liknende programmer florerer på TV, og både Nav, bankene og kredittinstitusjonene kan fortelle om fler og fler som har betalingsproblemer. Allikevel har vi aldri hatt bedre råd. «Pengeproblemene startet da jeg begynte å tjene gode penger» – ja, kjenner meg igjen i den ja!

Dette er ting barna ikke lærer på skolen. De burde det, men der er de for opptatt av å lære de historie og språk, og veldig lite «street smart» kommer inn på lærerplanen. Jeg tror det er viktig at foreldrene er obs på denne «utdanningen» for barna sine, og tar grep – gjerne så tidlig som mulig! Jeg fikk lære et system først i en alder av 34 år, som gjorde den store endringen for meg. Jeg vet hva jeg snakker om når jeg sier at liten «utdannelse» på dette området kan føre til store problemer! Jeg har nå stål kontroll på økonomien min, noe jeg absolutt ikke hadde før – og guttungen er på god vei til å bli kjent med verdien av penger han også!

Finn et system – og hold dere til det! Spør meg gjerne hvis du vil lære det jeg kan! Det viktigste er at barna lærer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s