Barn og Foreldre, Helse, Selvutvikling
Legg igjen en kommentar

Barn og funksjonshemming – hva tenker barna?

Jeg har alltid lurt på hva et barn syns om å bli sittende i for eksempel rullestol, eller har andre funksjonshemminger. Vi har ei jente på skolen som bruker skinner på bena, og det ser ikke ut til at det plager henne i det hele tatt. Hun løper så fort hun kan, med de bena hun har. Nå viser forskning også at barn ikke ser funksjons hemmingen sin som noen utfordring. De ser rett og slett ikke på seg selv som funksjonshemmede.

Forsker Mona Asbjørnslett har i sin doktorgradsavhandling ved Norges Idrettshøyskole forsket på hvordan barn ser på sin funksjonshemming, og hvordan de tilpasser seg krav og forventninger. Hun opplevde faktisk at en 12 år gammel gutt ikke forsto hva hun mente når hun ba han forklare funksjonshemmingen sin. Barna i undersøkelsen sier de vil bli sett på, og være, normale, men skjønner at de for eksempel må ha litt tilrettelegging. Barna kan bidra mye til et håndballag selv om de ikke får så mye spilletid, viser undersøkelsen. Det som er veldig spennende er at mye teori rundt funksjonshemming sier at barna føler seg marginalisert, men denne undersøkelsen tilbakeviser dette. For barna handlet det ikke om å ikke kunne delta, men HVORDAN de kunne bidra med sine ressurser på best mulig måte. Dette mener da forskerne at hjelpeapparatet og særlig profesjonene må ta til etterretning og slutte å se på dem som funksjonshemmet de også! Synet må vris til å gjøres gjennom deres perspektiv, ikke bare gjennom det medisinske eller pedagogiske. Det handler om å høre på hva barna har å si!

Det å høre på hva barn har å si om seg og sitt liv er noe jeg har sagt alltid at er viktig. Og jeg kan tenke meg det er spesielt viktig i en slik sammenheng! Jeg tenker at det handler om hvordan et lite menneske starter å definere seg selv, og det starter man med tidlig! Hvis man kan være med å påvirke den definisjonen til å være noe positivt, gjør man hele livet til denne personen enklere, også når de blir voksne. Tenk selv hvor mye ting som har blitt sagt eller gjort har påvirket deg fra du var liten! Vi skaper bedre mennesker, og en bedre verden ved å skape gode, trygge og positive barn!

Jeg heier på deg Mona! Håper du får hele profesjonsverden til å høre på deg!

Rullesstol

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s