Barn og Foreldre, Helse, Hverdag, Psykisk Helse
Legg igjen en kommentar

Ensomhet!

Jeg vet en del om ensomhet. Ikke minst fordi jeg har en veldig nære meg som har vært veldig ensom i mange år, og hører hans historier. Jeg har alltid tenkt at det ikke kan være bra å være ensom, og nå har forskning også vist dette.

Fire av ti eldre og unge mennesker i Norge er ensomme. De risikerer et dårlig liv og en tidlig død. Helseministeren sier til og med at det er like farlig å være ensom som å røyke. Han sier nå dette er Norges «usynlige helseproblem». Ikke bare blir man psykisk syk av å være ensom, men det påvirker også den somatiske helsen din. Man er gjerne mindre aktive og har en usunn livsstil. Jeg kan se for meg det jeg, at er man alene så kanskje man trøstespiser, drikker, eller ruser seg for å holde tankene og følelsene på avstand.

Nå i påsken kommer det enda bedre frem at man er alene. Med delinger på facebook og instagram med perfekte dager på hytta i solveggen, føler mange seg utenfor. Jeg så en facebookmelding av ei venninne av meg, hvor hun turte være åpen med akkurat dette, om at man kanskje føler seg annerledes og alene om man ikke har en hytte å dra på og blir værende i byen/hjemme. Når det er folketomt rundt en føler en seg gjerne enda mer alene, og bildene av happy mennesker på tur gjør kanskje bare enda vondere. Sosiale medier hvor folk portretterer livet som perfekt har en dårlig effekt. Man kan føle ensomhet selv om man har mange venner på facebook.

Ensomhet blant eldre er vel ganske kjent, at man blir sittende alene igjen når kona, vennene og familien går bort. Da er det nok mer venner og flere kontaktpunkter som skal til. Men når barn blir ensomme – hva da? Omgitt av mange på skolen, men egentlig ingen venner? 1 av 3 barn har opplevd ensomhet, og det er helt forferdelig mener jeg. Og når forskning viser at barn og unge skjuler i det lengste pga skam at de er ensomme – ja hva gjør vi da?

Jeg er jo redd for at guttungen skal falle litt utenfor når vi bytter skole. Jeg har jo tro på at han kommer til å få venner, fordi han er veldig sosial, men han har jo litt problemer med blant annet sinne, og de vennene han har i dag kjenner han jo godt og vet at han ikke er farlig, men vil de nye vennene se dette, eller vil de bli redde? Vi har jo bestemt oss for å bare flytte tilbake hvis ting ikke fungerer, men jeg føler også at han kan ha godt av en endring fra det miljøet han er i dag, så det føles veldig vanskelig. Alle foreldre er vel redde for at barna deres skal falle utenfor, så det er jo en helt vanlig tanke, men når jeg leser denne forskningen, blir jeg jo litt stresset.

Vi har funnet ut at det bor 4 barn i hans alder rett ved siden av oss som går på samme skole. Jeg har tro på at kontaktpunkter i alle fall er en start, så planen er å ta kontakt med dem nå over påske og se om han kan få seg noen venner nå allerede før vi bytter skole. Jeg tror foreldrene må være aktivt deltakende i barnas sosiale liv, og ikke minst ha god kontakt med de andre foreldrene. Barn kan være ganske slemme, allerede fra ganske ung alder, så foreldrene må følge med!

Forskerne sier man må være ekstra påpasselige ved skole bytte! Det skal vi!

Sander camping 2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s