Psykisk Helse, Reaktorskolen, Selvutvikling
Legg igjen en kommentar

Hjelp til søvnproblemer

Mange lider av søvnproblemer. Jeg ser alltid på legekontorer at de har informasjon om det, og de har ofte en liste over hva du bør gjøre/ikke gjøre for å få bedre søvn. Jeg så noe på Rådet for Psykisk Helse sine sider nå som jeg syns var spennende – og det var en litt annen vinkling på det.

Børge Sivertsen på Folkehelseinstituttet har forsket på dette med søvnproblemer, og kommet frem til at 60% av alle som har søvnproblemer, knytter disse til en somatisk lidelse. Jeg ser det på jobben også, at folk som har mye vondt sover dårlig. Det går selvfølgelig utover mye annet, og han forteller også at han fant at det faktisk var nesten firedoblet sjanse for å bli ufør hvis du lider av kroniske søvnproblemer. 25% hadde søvnproblemer pga psykiske lidelser, og det viste seg også at om man gikk ubehandlet for søvnproblemer over lengre tid hadde man stor sannsynlighet for å utvikle psykiske lidelser om man ikke hadde det fra før. Ganske skummelt.

Det fine er at han kommer med en løsning! Han mener at Kognitiv Atferdsterapi hjelper mot søvnproblemer. Han sier til Rådet for Psykisk Helse at:

«Sammenlignet med sovemedisiner vet vi at kognitiv atferdsterapi (KAT) har minst like god korttidseffekt, og adskillig bedre langtidseffekt. fire av fem pasienter som gjennomfører en KAT-behandling blir bedre, og mange blir fullstendig kvitt søvnvanskene sine. Mye av årsaken til at kognitiv terapi fungerer så godt mot søvnvansker er nok at pasientene selv lærer seg teknikker som gjør dem i stand til å ta kontroll over sin egen søvn, det vil si hva som fungerer og ikke minst hva som ikke fungerer».

Fire av fem blir bedre! Super bra! Blant annet Søvnskolen på Lørenskog bruker denne metoden. Psykolog Andreas Segrov  som jobber sammen med dem sier faktisk at effektene også er at den opprinnelige psykiske eller somatiske lidelsen blir bedre også gjennom denne behandlingen! Det handler om å ta kontrollen selv, og det har jeg veldig tro på at fungerer! Mye sitter i hodet, både av fysisk og psykisk smerte, så dette høres logisk ut for meg. Tenk hvilken forskjell dette ville gjort for mange av deltakerne mine på Reaktorskolen! Han konkluderer med at:

«Hvis helsepersonell hadde blitt tre hakk bedre på å benytte denne metoden i behandling, så hadde vi fått massive gevinster både på folkehelsenivå og i arbeidslivet. Det ville ført til færre fysiske og mentale plager i befolkningen, og økt muligheten for arbeidsdeltakelse».

Spennende! Dette skal jeg nok tipse mine deltakere om!

søvn (Bilde hentet fra TV2.no)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s