Barn og Foreldre, Mindfulness meditasjon/oppmerksomhetstrening
Legg igjen en kommentar

Barn og sinne

Jeg leste noe spennende i dag. Familie og psykoterapaut Edna Kristine Schjelderup har gått ut og sagt at barn som har foreldre som er ofte sinte kan få problemer senere i livet. Hun kaller det til og med traumer. De kan få det vanskelig langt opp i voksen alder sier hun.

Nå kommer det vel også frem at barn reagerer forskjellig på sinne, men hun mener at det bare kommer negativt ut av det. Enten blir ungene redde og ikke tør si fra, og blir da veldig sensitive ovenfor kritikk, også senere i livet. Eller de blir harde og utilnærmelige og vil ikke vise følelser.

Det er jo ingen som ønsker dette for barnet sitt. Jeg syns rett og slett det høres forferdelig ut! Man vet jo at hva man gjør påvirker barna sine, og langtidsvirkningene er viktig å kjenne til. Jeg tenker jo også at det sikkert er barn som er litt mer hardføre, men skal man satse på det?

Det er jo ganske umulig å ikke bli sint da. Det ligger i vår natur. Og barn forstår også hvis man er sint, selv om man ikke viser det. Jeg jobbet faktisk med dette når jeg var NLP student, hvor det kom frem i pedagogikk lære, at det verste man faktisk kunne være ovenfor et barn var inkonsekvent. Hvis man sa man ikke var sint, ville barnet allikevel lese kroppsspråket og forstå det, og dermed bli veldig forvirret. Men det hele kommer an på hvordan man blir sint. Og blir man sint først og fremst fordi man er sliten, er det viktig å fortelle barnet dette. De tar ofte på seg skyld, og det er vel dette Schjelderup baserer mye av dette på.

Så hvordan skal man bli sint? Jeg tror det viktigste er å snakke med barnet. Forklare hvorfor mamma eller pappa blir sint. Og passe på å forholde seg til sannhet, og i alle fall ikke slenge ut av seg masse kritikk. Det er lett å gjøre det i sinnsøyeblikket, og HVIS dette skulle skje er det i alle fall viktig å snakke med barnet etterpå og si unnskyld. Det å tørre å være så ydmyk er en viktig egenskap.

Og så er det greit å ha noen verktøy for kanskje å unngå å reagere så kraftig på ting at man kommer til det at man blir sint. Ofte hjelper det jo svært lite å bli sint også. Hva slags nytteverdi har det at jeg blir sint nå? Og hvilke konsekvenser har det? Nå som jeg vet litt mer om langtidsvirkningene vil jeg i alle fall jobbe med litt stressmestring (Mindfulness) for å takle min egen hverdag bedre! Hva med deg?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s