Hverdag, Mindfulness meditasjon/oppmerksomhetstrening, Selvutvikling, Studiene
Comment 1

Å leve kongruent

Jeg skulle gjerne har vært her litt lenger. Egentlig la vi opp til en langhelg her med litt fri sammen med familien, men jeg må hjem og holde kurs. Ettersom jeg også fikk muligheten til å vise frem kaffe maskina i ettermiddag, reiser jeg ganske tidlig i dag. Det er jo verdt det, i den forstand at vi trenger å bygge begge firmaene, men det er klart at når jeg nå sitter og ser ut på stedet som er så kjent fra jeg var liten, ute på den lille øya i Stavangerfjorden, vil jeg jo helst bare være her. Være her sammen med familien min, og ikke minst med Sandermin<3

Jeg snakket litt med Sigurd (psykolog/NLP trener) i går om kongruens. Jeg må si det tok meg litt tid å tenke på hva han mente når han lurte på om ikke jeg måtte jobbe litt med akkurat det. Det er ikke enkelt å «innrømme» at man kanskje ikke lever kongruent, altså i samsvar med hvordan man har lyst til å fremstå utifra hvilke verdier man har. Jeg tenker selvfølgelig at jeg er kongruent, jeg lever det jeg lærer, og jeg har mine verdier på plass – som jeg mener er gode verdier – men det er selvfølgelig en «jobb» å holde seg kongruent. Det å være det hele tiden er kanskje en utopi, men det er jo det man må etterstrebe.

Når jeg nå ser på prioriteringene mine i dag, så er det klart at det er noen verdier som kanskje ikke er i samsvar med hverandre. Betyr det at jeg ikke lever kongruent? Jeg vil være en del av min familie sitt liv, og være sammen med dem mest mulig. Mine verdier er familiesamsvar og kjærlighet, og jeg har lyst til å utøve dem i hverdagen. Men, jeg har også verdier som personlig og økonomisk vekst. Jeg vil drive et vellykket firma, med mange kunder og god lønnsomhet. For å få til det er jeg kanskje nødt til å «ofre» noe tid med familien. Betyr det at jeg ikke lever kongruent?

Jeg forstår det å leve kongruent også som det å leve det man lærer. Gjør jeg det? Jeg opplever at jeg gjør det. Verdigrunnlaget for firmaet vårt er kjærlighet og respekt for og til alle mennesker. Det føler jeg passer godt med det jeg lever for, ikke minst gjennom det jeg gjør, som er coaching og kursing blant annet for å hjelpe folk med å bedre helsen sin. Jeg har brukt mye tid de siste årene med å lære meg ENLPP (Effektiv NLP og Psykologi) og utvikle meg selv som menneske. Dette føler jeg skinner igjennom når jeg holder kurs. Kursene mine og den jobben jeg gjør er basert på det jeg har lært her, og jeg føler at jeg lever etter læresetningene jeg ser i basiskunnskapen jeg har tilegnet meg. Jeg etterstreber god kommunikasjon, jeg ønsker å hjelpe andre og meg selv til å være den beste utgaven av oss selv, og bruke alle våre indre egenskaper. Jeg prøver å få til meditasjon i alle fall flere ganger i uka, og jeg prøver å holde helsen min god. Men man glipper jo til tider…

Jeg vet ikke om jeg er kongruent. I alle fall ikke hele tiden. Er det noen som er det til enhver tid? Er det mulig? Og hva skal man gjøre med at man har motstridende verdier? Jeg tenker at det ene gjør det andre godt også… Om jeg får til en god lønnsomhet i firmaet, til og med sånn at jeg etterhvert kan trappe ned på jobbinga, så vil jo livet mitt med familien nyte godt av det. Da får jeg mer tid og flere muligheter til å gjøre ting med dem og bruke mer tid med dem. Det er det jeg ønsker mest av alt. Jeg vil heller jobbe mye nå en periode fremover, og så ha muligheten til å trappe ned om noen år, heller enn å leve resten av livet med passe dårlig tid og passe lite penger til å gjøre noe gøy. Er det ikke sånn for mange? Og jeg har faktisk muligheten til å gjøre det.

Jeg kjenner at jeg trenger litt tid til å plundre på dette spørsmålet. Og ikke minst kanskje få noen innspill på det å leve kongruent. Har jeg forstått det riktig? Hva kan jeg gjøre for å bli mer kongruent i hverdagen? Noen som har noen tips? Jeg fortsetter å tenke…

 

 

1 kommentar

  1. Hei og takk for interessant refleksjon rundt kongruens. Jeg er også opptatt av dette og prøver å leve så kongruent som mulig. Jeg har utdannet meg ved Scandinavisk Institutt for Kommunikologi, som har NLP som grunnpilar. Vi har lært (og det kjenner jeg hver dag) at kongruens er en ferskvare. Så, da er det altså en evig prosess:) Håper du liker å være i prosess. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s