Psykisk Helse
Comments 5

Bipolar lidelse

Jeg har funnet en ganske fin blogg som heter Manisk mamma, der Tove skriver om sin hverdag som Bipolar. Hun forteller om oppturer og nedturer på sin vei til å finne frem til hvordan leve med denne sykdommen. Det er ganske spennende lesning – og det ga meg en ide!

For de som ikke vet hva Bipolar lidelse er, så betyr dette rett og slett at man har en diagnose hvor kjemikaliene i hodet ikke fungerer som hos andre. I perioder (korte eller lange), lages det for lite seretonin og dopamin i hjernen, som fører til at personen føler seg deprimert eller nedstemt. Andre ganger er det overproduksjon i hjernen, og personen opplever å leve i gledesrus og har veldig stor arbeidskapasitet, fordi den ikke opplever å bli sliten på lik måte som man ville ha blitt uten denne «vitamininnsprøytningen». Mange kjente politikere – som for eksempel Churchill – og kunstnere har vært/er bipolare: og det sier litt om hva man kan få til i de periodene man er «høy». Mange har også evnen til å «presse seg igjennom» og få gjort ganske mye i «nede» perioder også – derfor ser man at disse personene får til fantastiske ting.

Alt dette har jeg lært av Lise, en veldig god venninnne av meg som har levd med bipolar lidelse mesteparten av livet. Jeg har sagt før at jeg er glødende intressert i psykisk helse, og Lise er en av grunnene mine for at jeg ønsker å kjempe for en «avmystifisering» av psykiske lidelser. Lise fungerer helt fint nå, men har hatt en lang vei å gå, enda hun har vært en av de heldige som har fått god hjelp mesteparten av tiden. Jeg har flere kjente og bekjente som jobber med psykiske ting, og jeg føler at verden trenger å se dem for hvem de er, ikke bare se diagnosene deres.

Etter å ha fulgt bloggen til Tove en stund, har jeg foreslått for Lise at hun også kan få fortelle historien sin på nett. Hun har sagt ja til å gjesteblogge hos meg, og fortelle litt om hverdagen som bipolar. Hun er på besøk hos meg av og til, og jeg tenker dette kan bli et fantastisk innslag på bloggen, ikke minst fordi det illustrerer så godt hva jeg kjemper for når det gjelder psykisk helse! I steden for at jeg forteller dere bare om forskning og gir dere annenhånds informasjon, kan Lise gi dere innblikk i hvordan det faktisk oppleves å leve i samfunnet i dag, og ikke minst hvordan verden ser ut fra hennes øyne.

Hun skal få fortelle litt om seg selv, og så vil dere møte henne her innimellom. Hvis dere har spørsmål eller ønsker å kommentere, legg igjen noe her på bloggen, eller dere kan sende meg en mail på ireneaasland@live.no

Velkommen skal du være Lise!

5 Comments

    • veldig bra å høre du skriver om det. Jeg er veldig fan av å prate høyt om slike ting:) Skal lese litt hos deg – blir spennende!

  1. Supert! Jeg er samboer med en bp2 og brenner også for å få bp ut i offentligheten, ufarliggjøre sykdommen (som mange kjenner som den grufulle manisk depressiv). Har selv blogg, hvor jeg skriver om bla det å leve med en bp mann, en adhd-sønn og meg selv som prøver å være et fjell i midten, men synes det er såpass tungt at jeg selv har gått på en smell. Livet er tøft, men kjærligheten overvinner alt.
    Når det er sagt, søker jeg ivrig etter andre pårørende til bp’ere, ønsker å starte en hemmelig gruppe på facebook hvor vi pårørende kan snakke sammen, tømme ut frustrasjoner på tunge dager, få oppbacking, råd, inspirasjon. Eller rett og slett bare ha en ventil i hverandre. Send meg gjerne e-mail om noen pårørende synes dette kunne vært kjekt.

    Super blogg dette her!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s