Psykisk Helse
Legg igjen en kommentar

Hvordan kan man skille en diagnose fra en vanlig hverdag?

Med dette mener jeg: er det alltid nødt til å være «noe galt» om det ikke er alt som stemmer inn med alle andre? Ta et barn for eksempel. Er det noe «galt» om barnet ikke alltid «passer inn» i alle former og skjemaer som skal skrives her i landet? All oppfølging som skal gjøres, og all dokumentasjon om dagsform og utvikling. Trenger det da være noe i nærheten av en diagnose om det «ikke stemmer»?

Jeg er veldig opptatt av psykisk helse, og det er klart det er fint om man kan diagnostisere, slik at man evt kan finne riktig hjelp. Men skal man ikke være litt forsiktig med å sette all verdens diagnoser også? Er det alltid sånn at det er lett å finne frem til de riktige ordene å sette på en oppførsel? Noen ganger er det helt klart lett, hvis man bare ser med de riktige, gjerne trenede øyne. Men hva om man gjør feil da?

Og hva med stigmatiseringen? Den er ganske heavy her i Norge. Dessverre. Jeg prøver å vie litt tid her på bloggen for å vise at man kan snakke om det i åpne rom. Ikke det at alle trenger å dele alt om seg selv, det kan man få lov til å velge selv, men det er viktig å være forsiktig med å sette folk i bås. Selv om psykriatrien på en måte gjør dette ved en diagnose, er det alltid små forskjeller på folk, og det kan være grader av alle sykdommer. Det er uansett viktig å være forsiktig med å si at «ja sånn er han eller hun». En diagnose er ikke et personlighetstrekk, det er bare en liten utfordring i hverdagen. Alle har sitt, selv om det ikke finnes en diagnose for det:)

Det kan være vanskelig å se forbi en diagnose, og se selve personen bak, det skjønner jeg. Særlig om man har lite erfaring med, og ikke minst kunnskap om psykisk helse (og den enkelte diagnose). Det viktigste jeg vil si er at om man lurer, spør! Om man lurer – søk kunnskap i bøker eller andre steder! Vær åpen for det at det finnes mange forskjellige mennesker – men de er laget på samme måte som deg!

Jeg vil anbefale å lese litt på denne bloggen: www.liseliten.com Hun er kjempeflink til å skildne hvordan det er å leve med psykiske problemer, og ikke minst hvordan man er en person oppe i det hele!

This entry was posted in: Psykisk Helse

av

I wish to spread wrapping happiness and love - and maybe i'll recruite someone new? This blog is about that and so much more!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s