Hverdag, Selvutvikling
Legg igjen en kommentar

Trøtte om morgenen

Jeg er ikke så trøtt, men Sander er veldig trøtt i dag. Ikke sånn at han legger seg ut og ikke vil stå og sånn altså, men trøtt sånn at han ikke vil gjøre det jeg sier. Nå har han sittet i nesten 20 min og ikke ville kle på seg. Han vil at jeg skal gjøre det. Ble sånn til slutt, men han liker egentlig ikke at jeg gjør det, så da sutrer han. Da får han konsekvenser allikevel, fordi jeg gjør det jeg har sagt jeg skal gjøre, altså kle på han.

Oppdragelse er en merkelig ting. Det er ikke alltid like greit å være konsekvent. Ikke alltid like enkelt å være rettferdig heller. Det høres kanskje feil ut, fordi vi som foreldre alltid vil helst fremstå som vi er flinke ovenfor ungene våre, men egentlig, om du kjenner etter – er det ikke noen ganger hvor du rett og slett sliter med å få det til. Ikke helt får til det man «burde».

I går var vi på besøk hos et vennepar og kompisen til Sander. Far i huset spurte om Sander så mye tv. Og sant som er svarer jeg at han ser altfor mye. Er det ikke egentlig sånn? Jeg har venner jeg, som påstår at ungene deres ser lite på tv, og så opplever jeg selv når jeg har vært nært innpå dem over en lengre periode at det stemmer jo ikke. De ser mye tv. Så når sant skal sies, så ser i alle fall min unge mer tv enn det jeg skulle ønske jeg fikk til. Jeg skulle gjerne ønske at han ikke skulle se så mye på ettermiddagen, men av og til går det bare ikke sånn jeg skulle ønske.

Det er ikke enkelt å være forelder. Og alle aldere har sin sjarm. Det er ingenting her i verden som kan få deg så irritert som dine egne unger. Og ingenting som man er så glad i. Det er et deilig paradoks. Jeg tror ikke unger tar skade av at foreldrene gjør noen «feil» innimellom. Jeg tror unger tåler mye. Det viktigste er at man når man setter grenser og konsekvenser at man følger dem fullt ut for det meste (jeg sier det sånn fordi jeg tror også unger klarer at man ikke alltid er like konsekvent i alle situasjoner. Vær ærlig – er det alle situasjoner du klarer holde deg til det du sa første gangen situasjonen oppstod? Jeg mener man bør «pick your battles» – det er ikke alle konsekvenser det er like viktig å gjennomføre). Og så er det enda viktigere å vise kjærlighet og trygghet over hele linja. Uansett om ungene får kjeft, og man kanskje gjør eller sier (ingen oppfordring til å gå utover Norske normer: man slår ALDRI et barn) noe man angrer på i ettertid, så er det viktigste for det barnet at det vet i alle settinger at det er elsket og at det er trygt hjemme hos mamma og pappa. Hvis dette er det som er gjennomgående i hverdagen er jeg helt overbevist om at et barn takler at mamma og pappa «glipper» noen ganger.

Sander er «vanskeligst» når han er trøtt. Han ser kanskje ikke så trøtt ut, men jeg som kjenner han godt vet hvordan humøret hans er, og hvordan han oppfører seg når han er trøtt. Det mest fremtrendende er at han vil, men så vil han ikke. Sånn som før han reiste i dag. Og da er det viktig med konsekvenser. Jeg kan godt tøye strikken litt, og la han få tulle litt, men har jeg sagt 1-2-3 og han fortsatt ikke har gjort det jeg har bedt han om, er det en av situasjonene som jeg må gjennomføre. Han er verdens deiligste unge, men når han er trøtt kan han irritere på seg en stein:)

Det er sikkert mange oppfatninger om oppdragelse. Kjenn gjerne etter, godt nede i magen, hva du egentlig tenker og føler, og hva du egentlig gjør og sier. Hva mener du er det viktigste når det kommer til barns hverdag og oppdragelse?

This entry was posted in: Hverdag, Selvutvikling

av

I wish to spread wrapping happiness and love - and maybe i'll recruite someone new? This blog is about that and so much more!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s