Psykisk Helse
Comments 2

Syke mennesker

Syke uten å se syke ut. Mye rart kan foregå inne i en persons hode. Det er jo et fantastisk organ, og det som skjer oppi der er det som avgjør hva som skjer i resten av oss – på både godt og vondt. Jeg vet alt om det vonde, og alt om det gode:) Nå sitter jeg og ser på MAX, på en fortelling om en seriemorder, som helt klart var ganske psykisk syk. Det kommer klart frem lenge før han begynte å drepe, så da tenker jeg; hvor er folk rundt denne personen? Hvordan er det mulig at det hele tiden skjer sånne ting, at folk ikke blir sett og ikke får hjelp? Tenk hvor mange liv som kunne vært spart om denne personen hadde fått den hjelpen han så helt klart trengte.

Folk, meg inkludert, tenker jo selvfølgelig på hvor syke slike mennesker er, men jeg mener det seriøst – også her i landet – at vi ikke er flinke nok til å ta vare på de som trenger hjelp. Det sies at vi har blitt så flinke her om å snakke om psykiske syke, men det hjelper jo ikke bare å snakke om det. Jeg vet om mange jeg, som ønsker behandling, men som ikke får det. Eller som ikke får riktig behandling. Om og om igjen må man søke, og så får man beskjed om at man «ikke er syk nok». Hva vet vel de som svarer på brevet om det – når man ikke en gang blir tatt inn til vurdering?  Du skal være ganske så frisk for å være syk her i landet altså; det skal ofte mye til for å nå frem til behandling.

Og så kommer det til behandlingen da. Noen ganger hører jeg at det eneste man får tilbud om er å legge seg inn. Med en tanke om å være der kanskje i flere år. Hva gjør man med livet utenfor da da? Har man barn og hjem og forpliktelser er jo det ganske umulig. Man kan jo ikke bare pakke og reise. Bør det ikke kanskje finnes andre muligheter?

Er det penger det står på? For det skjønner jeg, det koster mye penger med psykisk helsevern. En psykisk syk går kanskje til behandling resten av livet. Og det er jo ikke bare en behandler som er innblandet i det. Nei, sykehus, administrasjon, fastlege, sekretærer, apotek, medisinindustri osv osv. NAV ikke minst, med masse saksbehandlere og folk som kanskje ikke kan jobbe igjen. Aldri, eller noen ganger bare for en liten periode. Det koster å ha folk gående hjemme. Men det koster mer i samfunnskostnader om en psykisk syk går til angrep eller ødelegger seg selv og sin familie. Og det har vi jo ikke råd til! Det er viktigere med psykisk helsevern, både før- og etter-vern, viktigere enn veier spør du meg! Viktigere enn høye lønninger til politikere, viktigere enn fine kjoler til Dronningen. Uff, i den sammenlikningen blir mange ting vi bruker penger på her i landet helt latterlige.

Hva syns dere? Hva er viktigst? Hva bør vi prioritere? Jeg vil så gjerne at folk skal høre dette, for dette er så viktig for meg! Når folk kan gå rundt og ØNSKE hjelp, og ikke få det – eller enda verre: få dårlig hjelp – da er det bare ikke godt nok det vi har av psykisk helsevern i dag! Om du er som meg, og har meninger om dette, må du gjerne sende meg en mail: kongevei@hotmail.com – jeg vil gjerne høre noen historier eller meninger. Kanskje har du lyst til å skrive et gjesteinlegg her? Ta kontakt!

Bildet er hentet fra Den tredje vei.

This entry was posted in: Psykisk Helse

av

I wish to spread wrapping happiness and love - and maybe i'll recruite someone new? This blog is about that and so much more!

2 Comments

 1. Takk for at du skriver om dette!
  Det er så absolutt noe «de der» burde vurdert bedre!
  Penger? I det lange løp sparer dem ikke penger på å hjelpe pasienter litt, eller enda verre: Ingen hjelp.

  Her jeg bor skal det bygges et nytt DPS.
  Det skal ligge i (slik jeg forstår det) et bybygg for også andre ting enn et senter for psykisk syke. Og hvor? I Norges største, og mest forurensende, lyskryss.
  Og selvfølgelig legger de ned senteret som er her jeg bor, der det er gode turmuligheter, ro, «usykehus-ish» og med sjøluft og egne båter som pasientene og personalet kan bruke.

  Om man tenker penger så er det helt sikkert mye billigere å samle alt på et sted. Men hva skjer når pasientenes helse bruker lengre tid på å gjøre fremskritt? Og når pasientene gang på gang trenger innleggelse, fremfor én hjelpende en?

  Mulig jeg bare tror og gjetter, men det høres logisk ut at det, på lengre sikt, ikke er penger spart.

  Og, ja – «ekspertene» burde heller se PASIENTENE fremfor tallene på et papir…

  • Helt enig Ina! Og sånn de gjør det hos deg er jo bare idiotisk! De skjønner tydeligvis ikke mye om hva en «pasient» trenger! Og ser ikke lenger enn nesa rekker…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s