Norsk Institutt for Menneskelig Utvikling, Selvutvikling
Legg igjen en kommentar

Hvordan skape din egen lykke!

Positiv psykologi, forsket frem av Martin Seligman, har fortalt oss dette for lenge siden: at man kan styre sin egen lykkefølelse. At man kan bli mer optimistisk og dermed mer lykkelig, viste hans forskningsresultater for lenge siden. At man personlig står ansvarlig for sin egen lykke har også NLP frontet lenge.

Nå viser også forkning i Tyskland dette. Basert på verdens største database, viser forskningen at vi svinger i lykkenivået hele livet igjennom. Biologer som før har forsket på lykke, har ment at hvert menneske har et visst nivå av lykke, basert på genetikk, og at man dermed ikke kan endre dette permanent, men hele tiden vil komme tilbake til dette nivået.

De tyske forskerne mener å ha funnet resultater i sin undersøkelse av databasen German Socio-economic Panel, en database med årlige målinger som strekker seg helt tilbake til 1984,  at dette ikke stemmer. Forskningen baserer seg på innrapportert lykke over en periode på 5 år, for å unngå midlertidig lykke skapt av for eksempel lottogevinst og liknende.

I løpet av to tiår klatret nærmere 40 prosent en fjeredel opp eller ned på skalaen. Vel 10 prosent gjorde et hopp opp eller ned tilsvarende minst halve lykkeskalaen!

Forskerne mener at det i steden for en genetisk forklaringsmodell, må lykke forklares utifra det de kaller personlige valg og mål for livet. Det skal også legges til at de som måler lykke i uegennyttige formål eller forhold til egen familie er lykkeligere enn de som prioriterer egen karriere eller økonomisk suksess.

Forskerne fikk også bekreftet tidligere studier som sier at noen ytre faktorer også påvirker vår opplevelse av lykke. Det er arbeidsledighet som påvirker mest negativt, mens økning i graden av sosial deltakelse og trening påvirker mest positivt.

Det jeg syns er spennende, er at også biologer sier seg mer eller mindre enige i studien. Forsker Ragnhild Ban Nes ved Folkehelseinstituttet, har i sin egen forskning konkludert med at arv har en betydelig rolle i hvordan man opplever sin egen lykke gjennom livet. Hun sier at personlighet kanskje er viktigere enn tidligere antatt. Hun mener at arv ikke nødvendigvis gjør at noe er uforandelig, og at den kan legge føringer, men ikke bestemme lykken vår.

Det er selvfølgelig andre forskere som ser mangler i forskningen, men sånn vil det vel alltid være?

Jeg tror at man styrer sin egen hverdag, og dermed sin egen opplevelse av lykke. Om man føler man oppnår det man vil i livet, uansett hva nå det måtte være, vil man føle seg lykkelig. Jeg tror også at man kan påvirke sin egen fysiologi (som biologer mener påvirker lykkenivået), om denne «holder deg nede». Jeg har lært meg mange fine teknikker av psykolog Sigurd Stubsjøen ved Norsk Institutt for Menneskelig Utvikling!

Vil du også vite mer om HVORDAN du kan påvirke din egen lykke? Da kan du for eksempel delta på kursene Ta kontroll (elæring eller klasserom) med Sigurd. Du finner mer informasjon på nettsiden til NIMU.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s