Norsk Institutt for Menneskelig Utvikling, Slank, Sunn og Selvsikker
Legg igjen en kommentar

Geneen Roth: Hvordan endre ditt forhold til mat og gå ned i vekt!

Jeg sitter her og ser på Oprah. Som alle vet har hun alltid strevd med vekta, og drevet med jo-jo slanking mer eller mindre hele livet. I dag har hun et show om mat og tankene bak. Hun har forfatter Geneen Roth på besøk som har skrevet boka «Women, food and God». Geneen er kjent som en av de første i USA som har vist at tvangsspising og vedvarende diettering er koblet til våre trossystemer rundt oss selv, og hva vi syns vi fortjener av glede i livet vårt. Hun har deltatt på mange TV show, og skrevet flere andre bøker rundt temaet mat og tanker. I showet i dag, forteller hun om den siste boka – «Women food and God», og hvordan hun mener kvinners forhold til mat er styrt av tankene deres.

Oprah sier at dette er det første showet hun har laget om hvordan du kan endre ditt forhold til mat, og gå ned i vekt; uten å faktisk fortelle deg HVA du skal GJØRE! Geneen har har 7 guidelines som kan følges, men de vil ikke funke om man ikke tar tak i sine egne overbevisninger om mat og ikke minst om seg selv. Å nekte seg selv noe – slanking – handler ikke om noe annet enn det. Man innskrenker seg selv, sitt indre selv. Man har ingen frihet. Det er hva man sier til seg selv som skaper disse tankene

En av Geneenes guidelines er at man ikke skal spise foran Tven. Dette er akkurat det samme som psykolog Sigurd Stubsjøen i NIMU sier. Han snakker om å spise i hypnose/transe, og dette blir støttet opp av Geneen. Når man spiser foran TV, er det vanskelig å følge med på kroppen og finne svar på spørsmålet «er jeg mett?». Man hører ikke kroppens stemme – som er en ganske stille stemme; i alle fall i begynnelsen. Om man da skal lære seg å høre denne stemmen, må man starte med full oppmerksomhet – det er som å øve opp en muskel. For å trene opp denne muskelen er hennes tips å bestemme seg for å stoppe å spise, evt spise saktere. Man vil da lettere kjenne at kroppen blir mett.

For så å finne frem til de tankene man har rundt seg selv som styrer forholdet man har til mat skal man da, når man er mett, høre på de tankene som kommer opp. Sigurd bruker denne metoden for å få tak i tankene bak all handling. Hans tips er å stoppe opp og spørre seg selv «Hva tenker jeg nå?». I sammenheng med livsstilsendring, har Sigurd også sine egne leveregler, hvor han kun spiser når han er sulten. Oprah forteller at hun gjør det samme. Hun stopper seg selv når hun strekker seg etter mat, og tenker: er jeg virkelig sulten nå? Hun sier at det er like viktig å tenke over hva har man faktisk lyst å spise?

Geneen fortsetter å forklare at selv om man tenker «Jeg tror jeg er sulten» betyr ikke det at kroppen din er sulten! Hvis du ikke har prøvd å være sulten lenge, så vet du ikke hvordan det virkelig føles. Prøv det ut – og kjenn hvor sultfølelsen sitter. Om du så tenker over hva du vil spise, så vil du oppleve at det ikke er søte ting som kaker og gotteri kroppen vil ha! Hjernen fungerer slik at den da vil ha «ordentlig mat». Når du kjenner etter om du virkelig er sulten, og kroppen sier at den er det, vil maten faktisk gi deg tilfredsstillelse; du vil faktisk bli mett. Men om du egentlig ikke er sulten, men spiser av andre grunner, vil maten aldri være nok – du kan spise en hel kake uten å føle at du har fylt deg opp.

Både Oprah, Sigurd og Geneen kommer hele tiden tilbake til dette: Lik deg selv! Vær stolt av deg selv og tenk gode tanker! Det vil gjøre det enklere! Og ikke minst, ikke hør på de som, for eksempel av misunnelse – eller som her i Norge; utfra janteloven – prøver å holde deg nede og si negative ting. Det er helt avgjørende hva du sier til deg selv!

En metode Oprah anbefaler er å stå foran speilet naken, og se deg selv inn i øynene. Se om det er noe der som får deg til å ta deg selv tilbake. Du må fylle deg selv opp med kjærlighet for deg selv, før du kan gjøre noe for, og gi noe videre til andre, særlig dine barna dine! Barn ser på atferden til foreldrene, og følger i deres fotspor! Boken til Geneen er dedikert til de som har «mistet seg selv», de som bruker mat for å fylle seg opp, heller enn å fylle seg opp med ting som vil gi deg deg selv tilbake. I et åpent øyeblikk med Oprah forteller hun at det er denne innsikten hun har kommet frem til. At hun misbrukte mat. «Jeg mistet meg selv i jobben min. Alle fortalte meg at jeg hadde stress i livet mitt, men jeg mente ikke det. Jeg spiste opp stresset! Før jeg merket at jeg hadde stresset, hadde jeg spist det opp! Dermed skjønte jeg ikke at  jeg hadde ikke noe stress i livet mitt!»

Så hvordan holde vekten nede? Det er mange som ikke stoler nok på seg selv til å tro at man klarer å holde vekten unna om man slutter på dietten. Det er vår innstilling til livet og hva som skjer rundt deg, som avgjør. Det er forholdet til maten som har noe å si. Når du aksepterer hvem du er, og hva du har oppnådd, og ikke skaper din egen frustrasjon rundt ting du ikke kan forandre – kun da kan du leve i harmoni med deg selv. «Stemmen» i deg selv som forteller deg at du ikke er god nok, perfekt nok, ikke prøver godt nok. Denne er ikke din venn! Oprah har sterke meninger om dette, og sier at «Idealet om perfeksjon er en illusjon! Alt på tv, i bilder, på catwalken er «laget» for å se så bra ut. Vi må lære å være i denne verden, men ikke av denne verden» – man må finne frem til DEG selv, og hvem du vil være! For leve i balanse skal det til å akseptere seg selv, og leve som deg selv! Nemlig finne tilbake til seg selv!

Geneen sitt ynglingsuttrykk er å spørre folk om man vil ha på gravstenen: «hun var tynn»? Det er ikke det som er det viktigste her i livet! Man vil gjerne bli husket for andre ting ikke sant? Tenk over det neste gang du kjenner tankene om hva du «burde» gjøre eller ikke gjøre presser på!

For å lære mer om psykologien bak varige livsstilsendringer, sjekk ut psykolog Sigurd Stubsjøens konsept Tenk deg slank! Du finner mer informasjon på www.nimus.no

Boka Tenk deg slank av Psykolog Sigurd Stubsjøen er i salg på NIMU sine hjemmesider for 299 kroner!Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s