Mat og kosthold
Comments 2

Farlig mat?

Jeg leser her på forskning.no. De skriver om forskning som er gjort på stekt og grillet mat i forhold til kreftrisiko. Når maten varmebehandles så lages det nye stoffer i maten som kan være helseskadelige. Doktoravhandlingen til Camilla Svendsen ved Folkehelseinstituttet viser at stoffer som kalles stekemutagener og 5-hydroksymetylfurfural (HFM) i varmebehandlet mat med sukker, omdannes til andre stoffer som hos mus fører til tarmkreft.

Dessverre har vi mennesker anderledes tarm enn mus, og kan dermed ta opp disse farlige stoffene bedre i tarmen. Dermed blir det faktisk enda mer farlig for oss! Hun tok nemlig og ga musene hun jobbet med de enzymene som mennesker har i tarmen sin, slik at de hadde samme mulighet som oss til å ta opp disse stoffene, og dette forsøket viste mer enn fordoblet tykktarmskreft hos disse musene enn hos vanlige mus. Skummelt!

Det man skal være forsiktig med er for eksempel kaffe, karameller og svisker, som inneholder store mengder med HMF. Matvarer som melk, brød, kjeks, syltetøy og brunost inneholder lavere mengde av stoffet.

Kreft er ikke til å tulle med. Jeg har både hatt kreft i familien og i vennekretsen. Det er mange typer, blant annet tykktarmskreft man kan operere for, men det som er skummelt er at slik kreft ofte blir oppdaget så sent at det kan være FOR sent. Jeg tror det kan være noe i å se på forskning når det gjelder mat som både er forebyggende, og være forsiktig med matvarer som forskerne sier er skadelige. Vi utvikler hele tiden kunnskapen om hva som er bra for kroppen, og jeg tror vi har mye igjen for å høre på forskning, og hva de anbefaler.

Tomater er anbefalt som mat som er godt for kroppen, forebyggende for kreft:

This entry was posted in: Mat og kosthold

av

I wish to spread wrapping happiness and love - and maybe i'll recruite someone new? This blog is about that and so much more!

2 Comments

  1. Karen Marie Vinje says

    Tomat er sunt for noen, men ikke om man har betennelser i kroppen, spesielt i leddene. Astmatikere skal visstnok også være forsiktig med tomat.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s