Slank, Sunn og Selvsikker, Trening
Legg igjen en kommentar

Intervalltrening eller langkjøring?

Jeg kjører jo begge deler om dagen. Men jeg fant en veldig intressant artikkel om forskning gjort på dette området, på www.trening.no. Artikkelen er skrevet av Even Rotevatn:

Forsøkspersonene var 9 menn som trente regelmessig. Med en gjennomsnittsalder på 28 år.
Etter 10 minutter oppvarming utførte de intervalltrening bestående av seks intervaller med 2 minutters pause med selvvalgt løpehastighet.  Forsøkspersonene ble instruert til å opprettholde den høyeste gjennomsnittlige løpehastigheten de klarte i løpet av de 6 intervallene.  Total treningstid var 34 minutter.
Forsøkspersonene gjennomførte også to utholdenhetstester med en intensitet som tilsvarte ”pratetempo”.   Den ene testen hadde lik varighet som intervalløkten, den andre testen hadde lik distanse som intervalltesten.
Målingene startet først når forsøkspersonene hadde nådd ”steady state” (pulsen hadde stabilisert seg).
Energiforbruk og fettforbrenning ble beregnet ved kontinuerlige målinger av respiratorisk gassutveksling.

Resultat
Intervalltrening versus varighets- og distanselik langkjør viste at intervalltrening gav høyest hjertefrekvens og melkesyrekonsentrasjon i blodet.
Energiforbruket under trening var 12 % høyere ved intervalltrening versus varighets- og distanselik langkjør.
Hvileforbrenning var 23 % høyere etter intervalltrening sammenlignet med langkjør som tilsvarte varigheten til intervalltreningen.
Fettforbrenningen var lavere ved intervalltrening versus varighets- og distanselik langkjør.
Fettforbrenningen 30 minutter etter treningen var høyere etter intervalltrening versus varighets- og distanselik langkjør.
Total fettforbrenning (34 minutter trening + 30 minutter hvile umiddelbart etter trening) var lik i alle 3 treningsformene.
Konklusjon
Denne studien har prøvd å simulere to typiske treningsøkter med varighet og intensitet som man finner på treningssenter og sammenlignet dette med en distanselik treningsøkt.
Resultatene fra denne studien antar at om du skal investere lik tid til trening, så vil intervalltrening resultere i et større forbruk av kalorier og like stor fettforbrenning som en rolig langtur i pratetempo.

Det var vel kanskje ikke helt overraskende, men det er gøy å få det på papir. Jeg syns det er greit å kombinere disse to i løpet av en uke, men skjønner nå at jeg skal fokusere mest på intervalltrening, særlig nå som jeg skal forbrenne mest mulig kalorier på minst mulig tid!
Kilde: Hetlelid, K., Herold, E., and Seiler, S. ”Energy expenditure and substrate utilization during and 30 minutes post high intensity interval versus continous exercise bouts”. University of Agder.  Artikkel ble presentert I Oslo ved Norges Idrettshøyskole under “European College of Sport Science”, 24.-27. Juni 2009.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s