Norsk Institutt for Menneskelig Utvikling, Selvutvikling
Legg igjen en kommentar

Choosing not to be angry!

Jeg følger jo Stephen R Covey, og hans blogg. Bloggen er ikke helt oppdatert, men jeg er ny på hjemmesiden hans, så jeg fant et flott innlegg om det å kunne velge å ikke være sint og la seg selv bli i en kapring. Det var så gripende at jeg vil gjerne dele det med dere (dere finner det også på bloggen hans – den er offentlig):

«I was teaching the 7 Habits at a professional gathering last week when I experienced something remarkable. While I spoke about Habit 1, Be Proactive, and some of the principles for being responsible for your own life or carrying your own weather and choosing your own response, a gentleman from the audience stood up. Right before this big audience, this man stood up on his chair and essentially said the following (I’m paraphrasing):

“Last week my wife left me. It was totally unexpected. I have felt a mixture of feelings from being hurt, feeling anger, betrayal and embarrassment. But listening to this today I have decided to not be angry anymore. I am going to choose to be happy and not be hurt or embarrassed any longer.”

I was so taken by this man’s sense of humility and courage, and his desire to be the creative force of his life rather than being victim to his circumstances or his relationship with his wife. I’m sure he was in a lot of turmoil and feeling like the world had crashed down on him. But he gained the self-awareness that he could still choose his response to his devastating personal challenges. He saw that he could act and not feel acted upon.

I commended him for his decision and affirmed that he can choose to let the anger go, to forgive and create his life. This is often a hard thing to do especially in painful situations like his.  The audience applauded him. I applauded him. I had never seen anything like it.

When I think of this man, I don’t know what will happen to him and his wife. But I do know that if he will grasp onto the principle of being proactive and seeing himself as the creative force of his own life with the choices he makes, he will find meaning and fulfillment in his life—he will eventually find peace of conscience.

Can you think of a situation or relationship in your life where you can choose a better, more effective response? Choose it now!»

Det er deilig å vite at man har et VALG! At man ikke trenger la følelsene og tankene styre deg – at man rett og slett kan si til seg selv at nei, i dag vil jeg ikke være sint eller lei meg, jeg velger å være glad! Jeg tror at å blant annet lese Psykolog Sigurd Stubsjøen sin bok . Tenk deg til suksess, og også Stephen Covey sin bok The 7 habits kan man øve opp denne evnen. Og en fantastisk evne det er!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s