Mat og kosthold, Slank, Sunn og Selvsikker
Legg igjen en kommentar

Kosthold og fedme

Har du noen gang tenkt på hva et «sunt, norskt kosthold» er? Mye brød, brunost, poteter, mye som viser seg å være galt for kroppene våre. Brødmat er veldig fetende, og alle har vel hørt om nå at stivelsen i poteter omdannes fortere til glukose i kroppen enn det rent farin gjør. Dette kostholdet er «klart for komposten» ifølge Birker Svihus, professor i ernæring ved UMB på Ås. Han har skrevet to bøker om mat, kosthold og vektproblematikk.

Trond Solem på forskning.no gjengir hva professoren mener:

«Svihus’ begrep «fedmefaktor» bygger på en enkel erkjennelse: overvekt og fedme er resultat av at mer energi inntas gjennom maten, enn den som forbrukes.

Professoren ved Universitetet for miljø -og biovitenskap (UMB) har gått grundig til verks og beregnet «fedmefaktoren» for alle våre kjente matvarer.

Begrepet står for den maksimale mengde fett som kan avleires på kroppen ved å spise 100 gram av en matvare.

Hans forrige bok «Fedmefaktor – nøkkelen til mat og vektbalanse» la fram det teoretiske grunnlaget for den nye metoden, som bygger på en sammenstilling av de vesentligste forskningsresultater gjennom de siste 100 år.

I «Slank med fedmefaktor – 7 nye og virkningsfulle råd» tar Svihus en mer praktisk tilnærming.»

 

Birger Svihus i farta med ny bok om ernæring og vekt

Videre sier professoren at man godt kan kutte frokosten. Dette er jo litt uvanlig iforhold til «vanlig oppfattning» når man skal sette igang med en slankeprosess, eller også legge seg til gode vaner i kostholdet. Svihus sier at det fins manglende faglig fundament for påstanden om at frokost er viktig. Han legger vekt på at brødmat er veldig fetende, noe han var først ute med å utale seg om.

Jeg syns det er veldig spennende å lese om hva kostholdet gjør med oss. Det er viktig å putte i oss ting som er godt for kroppen vår, for at den skal fungere optimalt. Vi i NIMU jobber mye med mennesker som sliter med vekten, og ikke minst tankene bak vektproblematikk. Jeg tror at det å kombinere hva vi tenker om mat, trening og oss selv, med gode råd om kosthold, vil hjelpe mange på dette området. Derfor er det viktig for meg å formidle hva som er nytt innen forskning og mat. Mannen bak «Tenk deg slank», Psykolog Sigurd Stubsjøen, er også veldig oppdatert på hva forskning viser på dette feltet, og bygger sine teorier på dette. I Tenk deg slank kurs- og vektklubbbruker han disse teoriene til å  lære deg mer om hvordan ta tak i tankene bak det som gjør at du spiser det du spiser, og hvordan få bukt med disse, slik at du vil velge det som er godt for kroppen din. Og det funker!

Tenk deg slank kurs- og vektklubb går over et år, og er 24 webseminarer med Sigurd, samt medhørende hypnosefiler, som kan hjelpe deg å enklere snu kostholdsvanene dine. Sigurd har også skrevet en bok på Aschehaugs forlag, samme som Svihus, med tittelen «Tenk deg slank». Kurset koster 1990 kroner for et helt år, og du kan melde deg på, og lese mer, her. Boka er akkurat nå satt ned fra 329 kroner til 79 kroner hos Aschehaug.

Som Svihus, mener Sigurd at kostholdet er en viktig faktor, men i tillegg kan Tenk deg slank hjelpe deg uansett hva du tenker rundt mat!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s